Een school in harmonie met de natuur
Omringd door water, groen en een kinderboerderij, biedt deze nieuwe basisschool een unieke leerervaring die gericht is op het verkennen van de buitenwereld. De verbinding tussen binnen en buiten staat centraal in het ontwerp dat Architecten|en|en in opdracht van PlatOO heeft gemaakt. Het gebouw krijgt twee verdiepingen en gaat ruimte bieden aan 250 leerlingen in tien groepen. De aula vormt de centrale verbinding tussen vier vleugels met groepsruimtes en een bijbehorend leerplein.
Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele architectuur van Breugel, met karakteristieke kapconstructies, maar met een verrassende en moderne materiaalkeuze. Natuurlijke materialen als riet en hout vormen de basis van het schoolgebouw dat onder meer veel licht krijgt en een lage drempel om onderwijs zowel binnen als buiten mogelijk te maken.
De school is zo ontworpen dat het gebouw naar buiten ‘waaiert’, waardoor er een prachtig panoramisch uitzicht ontstaat op de Dommelzone. De ruime aula opent zich naar de achtertuin, die direct verbonden is met deze groene zone. Kinderen betreden de school via de buitenruimte, waardoor er binnen meer functionele onderwijsmeters zijn. Veranda’s bij de lokalen op de begane grond en balkons bij de lokalen op de bovenverdieping zorgen voor een efficiënte benutting van de ruimte en een naadloze overgang naar de omliggende natuur.
Architectuur die verrast en inspireert
Om een harmonieuze verbinding met het groen te creëren en tegelijkertijd aan te sluiten bij de omgeving, is gekozen voor houten spanten en een rieten dak dat doorloopt over de gehele gevel. De aula is uitgerust met grote ramen die het natuurlijke hout naar binnen brengen en een doorkijk geven op de Dommelvallei. De combinatie van natuurlijke materialen, beton en hout zorgt niet alleen voor een efficiënte bouw, maar biedt ook een duurzame en esthetisch verantwoorde oplossing.
Veilige en stimulerende omgeving voor kinderen
De visie op een stimulerende leeromgeving gaat verder bij de entree van de school. Hier is ruimte gecreëerd voor een klein speelplein waar kinderen kunnen spelen en sociale contacten kunnen opbouwen. De omgeving rondom de school is autovrij, wat niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook de nadruk legt op actieve vormen van vervoer zoals fietsen en lopen. Leerlingen worden gestimuleerd om met de fiets naar school te komen, wat de betrokkenheid bij hun omgeving verder versterkt.
Proces- en projectmanagement
Laride werkt al langer voor het schoolbestuur PlatOO en is verantwoordelijk voor het vastgoedbeheer. Wij zijn bekend met hun werkwijze waarbij ze graag vanaf de visie samenwerken met de gemeente en de wijk waarin de school komt te staan. Vanuit dat oogpunt is Laride ook de dialoog aangegaan met alle betrokkenen, van schoolbestuur tot omwonenden, en zijn alle ideeën en belangen bij elkaar gebracht tot een goed huisvestingsconcept en programma van eisen.
Het innovatieve ontwerp, dat perfect aansluit bij de natuurlijke omgeving, biedt de nieuwe basisschool een inspirerende plek waar kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en de wereld om hen heen kunnen verkennen. Dankzij de prettige samenwerking met onze opdrachtgever, architect, aannemer en alle betrokkenen, is er een fantastisch mooie school gerealiseerd die in februari 2024 is opgeleverd.