Meer woningen gebouwd dan gesloopt
16 na-oorlogse woningen zijn gesloopt en daar zijn 25 woningen voor in de plaats gekomen. We hebben deze 9 extra woningen weten te realiseren door te kiezen voor een andere verdeling van de woningoppervlakte. De woningen zijn smaller geworden maar wel dieper en hoger, met behoud van een ruime tuin. Er zijn 6 woningen gebouwd met 3 slaapkamers en 19 woningen met 2 slaapkamers.
Woonstichting ‘thuis is blij met deze woningen een bijdrage te kunnen leveren aan de grote behoefte aan betaalbare woningen vanwege de hoge woningnood in de gemeente Waalre”.
Wethouder Van Burgsteden is trots op het resultaat. “Naast het gegeven dat de woningen stuk voor stuk prachtig zijn, blijken ze vooral ook toekomstbestendig. Zo zie je dat de innovatie van morgen steeds meer bijdraagt aan het woongenot van nu. Op naar een schonere groene omgeving en een leefbaar klimaat.” Hij vervolgt: “Het plan is ontwikkeld in goede samenwerking tussen ’thuis en gemeente. Door de nieuwe woningen iets naar achter te plaatsen is er ruimte vrijgemaakt om de straat, parkeerhavens en trottoirs beter in te richten. Er is al rekening gehouden met de afkoppeling van hemelwater van het riool. Het riool wordt spoedig vervangen door een gescheiden stelsel, waarna de straat opnieuw wordt aangelegd. Een mooie straat met prachtige en betaalbare woningen. Ik wens de nieuwe (en oude) bewoners, veel woongenot toe.”
Duurzame energiezuinige woningen met behoud van authentiek karakter
De nieuwbouwwoningen zijn ontworpen door NBArchitecten en gebouwd door bouwgroep Hendriks Coppelmans met respect voor het historische verleden van het pleintje en de woningen die er stonden. Maar wel met een eigentijdse indeling en meer comfort. De woningen zijn Nul Op de Meter (NOM). Dat betekent dat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn, geen gasaansluiting hebben en de zonnepanelen op de woningen zoveel energie kunnen opwekken als een huishouden gemiddeld genomen over een jaar gebruikt. De zonnepanelen die hier zijn gebruikt zijn geen gewone zonnepanelen (PV-panelen) maar zogenaamde PVT-panelen. Deze halen naast elektriciteit ook warmte uit de omgeving. Deze warmte wordt gebruikt om er kraanwater en verwarmingswater mee op te warmen.
Circulair slopen en bouwen: het sloopmateriaal is zo veel mogelijk opnieuw gebruikt
Er is zo duurzaam mogelijk gesloopt en gebouwd. Een deel van het sloopmateriaal is opnieuw gebruikt. Eerst zijn alle oude materialen die herbruikbaar of recyclebaar waren uit de woningen gehaald. Deze materialen zijn bij een ander bouwproject weer als grondstof gebruikt. Een deel van de materialen waarmee we de nieuwe woningen hebben gebouwd is op hun beurt weer afkomstig van andere gesloopte gebouwen, zoals (heel nieuw in Nederland) het gerecycled beton. Door materialen een tweede leven te geven wordt bijgedragen aan een circulaire samenleving en wordt de CO2-uitstoot verminderd.