Implementatie groot onderhoud in de jaarrekening
Om de implementatie van de nieuwe voorschriften goed te laten verlopen heeft de PO-Raad een 60 pagina’s tellende notitie opgesteld. Laride heeft deze notitie verwerkt tot een stappenplan en voorzien van financiële en beleidsuitgangspunten. Wij hebben jarenlange ervaring met het maken van MJOP’s en strategisch huisvestingsbeleid die de sterke basis vormen voor lange termijnvisie in de begroting en ondersteunen schoolbesturen met de ontwikkeling en implementatie hiervan.
Wat houdt de nieuwe regeling precies in?
- Een belangrijke verandering is de verslaggevingswijze van het groot onderhoud in de jaarrekening. Schoolbesturen dienen een realistische inschatting te maken van de kosten voor het onderhoud van hun gebouwen en hun faciliteiten op lange termijn. Door deze kosten volgens de voorschriften op te nemen in de jaarrekening wordt een nauwkeuriger beeld verkregen van de financiële situatie van de schoolbesturen en kunnen onverwachte financiële tegenvallers voorkomen worden.
- De voorschriften, die vanaf volgend jaar verplicht worden voor alle schoolbesturen, kunnen een behoorlijke impact hebben op het financieel beleid en vermogen. Dit vraagt om een bredere focus van een puur financiële benadering naar een meer strategische aanpak. Dit betekent dat schoolbesturen ook de lange termijn visie en onderwijskundige ambities in acht nemen bij het opstellen van de begroting. Een goede samenwerking en afstemming met de gemeente is daarbij noodzakelijk. Op basis van beleidsrijke uitgangspunten en een doordachte toekomstvisie kunnen schoolbesturen inspelen op veranderingen in het onderwijslandschap en zijn zij een gedegen gesprekspartner in de uitwerking van integrale huisvestingsplannen of verduurzamingsvisie.
Stabiliteit en transparantie
Toepassing van de voorschriften ten aanzien van de verwerking van groot onderhoud en een beleidsrijk strategisch huisvestingsplan zal niet alleen de financiële stabiliteit van schoolbesturen versterken, maar zal ook bijdragen aan inzicht en verantwoording richting gemeente(n), onderwijslocatie(s) en andere stakeholders. Daarnaast zal het bijdragen aan een duurzaam financieel en onderhoudsbeleid dat rekening houdt met de lange termijn doelen van het onderwijs.