+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Mijlpaal voor Ecodorp Klein Oers

Sociale huurwoningen in beheer door eigen gemeenschap

Gepubliceerd op 02/07/2024
Advies
Management
Beheer
Ecodorp-Klein-Oers-CPO-Project-duurzaam-circulair-nieuwbouw-ondertekening-thuis-Laride

Op 1 juli 2024 hebben Luc Severijnen, directeur-bestuurder van Woonstichting ’thuis, en het bestuur van de Vereniging Klein Oers een belangrijke stap gezet in de voltooiing van Ecodorp Klein Oers. Met de ondertekening van de beheer- en verhuurovereenkomst voor 24 sociale huurwoningen en het dorpshuis wordt een nieuw hoofdstuk geopend voor deze duurzame gemeenschap. De 16 koopwoningen waren voor de start van de bouw reeds verkocht.

Een bijzonder project

Ecodorp Klein Oers, gelegen in Veldhoven, is een toonbeeld van duurzame en gemeenschappelijke woningbouw. De 24 sociale woningen, de 16 koopwoningen en het dorpshuis zijn gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem, die allemaal uit de directe omgeving afkomstig zijn. Deze bouwmethoden zorgen voor een minimale ecologische voetafdruk en bieden tegelijkertijd een gezonde en comfortabele leefomgeving.

De woningen zijn niet alleen bijzonder vanwege hun duurzame bouwmaterialen, maar ook door de manier waarop het beheer en de verhuur georganiseerd zijn. Vanaf nu zullen de bewoners, als lid van vereniging Klein Oers, zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer en de verhuur van hun woningen, zonder tussenkomst van Woonstichting ’thuis. Dit betekent dat de gemeenschap zelf sturing geeft aan hun woonomgeving, wat een sterke band en verantwoordelijkheidsgevoel onder de bewoners creëert.

Gemeenschapszin en zelfbeheer

Het unieke aan dit project is dat de bewoners van Ecodorp Klein Oers actief betrokken zijn bij de bouw van hun eigen woningen. Ze hebben niet alleen met hun eigen handen bijgedragen aan de constructie, maar nemen nu ook de verantwoordelijkheid voor het beheer en de verhuur van hun woonomgeving. Dit zelfbeheer zorgt voor een sterkere gemeenschapsband en stimuleert duurzame levenswijzen.

De bewoners hebben zelf ook aan deze woningen meegebouwd. De eerste 8 woningen worden binnenkort door de aannemer opgeleverd. De overige woningen en het dorpshuis volgen later. Deze vorm van collectief wonen en zelfbeheer is een inspirerend voorbeeld voor andere projecten in Nederland en daarbuiten.

Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere project of bezoek de website van Woonstichting ‘thuis of Ecodorp Klein Oers voor de visie van Ecodorp Klein Oers op dit project.