U wilt uw bestaande vastgoed verduurzamen. Maar waar begint u dan? Met zonnepanelen op het dak of energiezuinige installaties? Wij helpen u stapsgewijs op weg.
U wilt uw bestaande vastgoed verduurzamen. Maar waar begint u dan? Met zonnepanelen op het dak of energiezuinige installaties? Wij helpen u stapsgewijs op weg.
Er zijn veel manieren waarop u uw vastgoed kunt verduurzamen: overstappen op gasloze installaties, overal ledverlichting aanbrengen, zonnepanelen op het dak of beter isoleren. Alle kleine beetjes helpen, maar loont de investering nog als het gebouw over 10 jaar gesloopt gaat worden? En wat doet uw gemeente: komt er bijvoorbeeld een warmtenet of zijn er andere lokale initiatieven die van invloed kunnen zijn op uw energieverbruik? Wij helpen schoolbesturen en -directies inzicht te krijgen in hun gebouw(en) en helpen hen stapsgewijs keuzes maken die leiden tot een duurzame en toekomstbestendige vastgoedportefeuille.
.
“In de praktijk zie we dat scholen wel willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten beginnen”, zegt vastgoedadviseur Maurice Keijzers. “Of er ligt al een offerte voor zonnepanelen en willen ze weten of ze DUMAVA-subsidie kunnen aanvragen. Wat de insteek ook is, het begint wat ons betreft altijd bij de vastgoedambitie. Bijvoorbeeld: een deel van het vastgoed moet over 10 jaar gasloos zijn of we willen twee stappen omhoog in energielabel. Deze ambitie en het beschikbare budget, de financiële kaders, bepalen uiteindelijk welke stappen zinvol, nodig en betaalbaar zijn.”
De eerste stap is het in kaart brengen van alle beschikbare data om overzicht te krijgen van de vastgoedportefeuille. Wat is de resterende levensduur van de gebouwen, hoe oud zijn de installaties, welk energielabel hebben de gebouwen en wat is er al aan verduurzaming gedaan. Maurice: “Misschien heeft u enkele jaren geleden al investeringen gedaan en daarvoor subsidie ontvangen. Dat betekent dat we bij toekomstige investeringen wellicht geen subsidieaanvraag meer kunnen doen.” Naast de status quo van de gebouwen, onderzoeken we ook de netcongestie in uw gemeente of regio. Is er überhaupt voldoende stroom beschikbaar om over te stappen op elektrische installaties? We maken een analyse van al deze data en brengen kansen en bedreigingen in kaart.
.
Vanuit dat overzicht wordt vervolgens van alle gebouwen met voldoende resterende levensduur (langer dan minimaal 5 jaar) een technische opname gemaakt, inclusief analyse MJOP en energieverbruik, zodat er op gebouwniveau keuzes gemaakt kunnen worden. “Keuzes zijn ook afhankelijk van de ambitie, want die kan per gebouw verschillen,” vervolgt Maurice. “Voor sommige gebouwen is de uitstraling belangrijk of is er sprake van gedeeld gebruik. Al die invalshoeken nemen we mee om passende maatregelen te definiëren en te toetsen welke subsidiemogelijkheden er zijn.”
Als u eenmaal zicht heeft welke verduurzamingsmaatregelen u per gebouw zou moeten of kunnen nemen, dan is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in de investeringskosten en subsidiemogelijkheden. Daarvoor worden alle maatregelen doorgerekend: Wat zijn de investeringskosten? Hoeveel reductie CO₂ levert het op? Wat betekent dit voor de energielasten? Kunt u gebruik maken van subsidies of heeft de gemeente een potje beschikbaar? Maurice: “Bij deze doorrekening kijken we niet alleen naar het hier en nu, maar ook naar de onderhoudskosten en de TCO (Total Cost of Ownership). De terugverdientijd wordt berekend en afgezet tegen de resterende levensduur van het gebouw. Want is het nog wel rendabel om deze ingrepen te doen? Of is het comfort voor gebruikers belangrijker dan geld? Dit zijn allemaal afwegingen die we meenemen en doorrekenen om tot een passend financieel plaatje per gebouw te komen. Uiteindelijk worden alle keuzes geïntegreerd in het DMJOP en het strategisch huisvestingsplan en kan planmatig overgegaan worden tot realisatie van de verduurzaming, waarbij het beste rendement uit de beschikbare middelen gehaald wordt.”
Hierboven hebben we in het kort geschetst welke stappen wij doorlopen om samen met u te komen tot verduurzaming van uw vastgoedportefeuille. “Met deze simpele routekaart gidsen wij u langs kansen en mogelijkheden en behoeden u voor ondoordachte investeringen,” besluit Maurice. “Wij bieden u grip en houvast binnen een dynamische wereld en helpen u om aan de wet- en regelgeving te blijven voldoen op weg naar 2030-2050. Daarbij kunt u rekenen op de brede expertise die wij in huis beschikbaar hebben. Wij maken verduurzaming op deze wijze behapbaar en door de juiste stappen achter elkaar te zetten – in de juiste volgrode – doorloopt u een gestroomlijnd en effectief proces met rendement op de lange termijn.”
Wilt u ook weten hoe deze routekaart werkt? Bel mij dan gerust. Bij een kopje koffie luister ik naar uw ambities en licht ik graag toe hoe wij u kunnen helpen daar te komen.
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en uw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het