Onze afdeling Beheer is verantwoordelijk voor het beheer van bijna 100 PO- en VO-schoollocaties verspreidt over 30 gemeenten en ervaart dus dagelijks de obstakels waar de schoolbesturen en gemeenten tegenaan lopen.
In de Whitepaper “Goed onderwijs vraagt om goede schoolgebouwen”, schetsen de PO-raad en de VO-raad de belangrijkste problemen en oplossingen als het gaat om schoolgebouwen. Ons team vastgoedadviseurs en -inspecteurs verzorgt vastgoedadvies voor schoolbesturen en gemeenten en ervaart de impasse beschreven in de Whitepaper. Schoolbesturen en gemeenten willen wel zorgen voor adequate schoolgebouwen, maar de financiële middelen zijn ontoereikend. Door begrotingstekorten zien beide partijen geen mogelijkheden tot investeringen, wat in de praktijk leidt tot het ongewenst langer in stand houden en aanpassen van verouderde huisvesting.
Deze 5 knelpunten houden voortgang tegen
- Met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar voldoet het gemiddelde schoolgebouw niet meer aan de huidige technische (ventilatie, duurzaamheid) en functionele eisen (nieuwe onderwijsconcepten, intreding Integraal Kindcentrum).
- Veel verschillende budgetten maken het onoverzichtelijk; Wie is waar voor verantwoordelijk? Wat moet en wat mag ik?
- Verschillende belangen
Schoolbestuur:
Prettige en gezonde werkomgeving voor leerlingen én leerkrachten
Schoolgebouw dat de mogelijkheid biedt om nieuwe onderwijsmethoden door te voeren; minder klassikaal en meer individueel onderwijs
Ruimte voor bewegingsonderwijs in of nabij school
Samenwerking en integratie kindpartners
Reduceren van exploitatiekosten
Gemeenten:
Spreiden reserveringen IHP (Integraal Huisvestingplan)
Voorkomen normatieve leegstand
Voldoen aan klimaat doelstellingen
Voorkomen tijdelijke huisvesting (noodlokalen)
- Ontbreken standaardisatie processtappen
- Ontbreken duidelijke afspraken tussen betrokken partijen
Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, maar uiteindelijk ligt de oplossing bij een integrale aanpak . Zorg dat beide partijen de (middel-)lange termijnvisie regelmatig met elkaar delen. Weet wanneer én wat er speelt. We zien helaas nog te veel dat zaken niet op elkaar afgestemd worden, waardoor een noodzakelijke kwaliteitsimpuls als gevolg van budgettaire beperkingen of gebrek aan toekomstperspectief uitblijft. Dat is niet zo raar, want vaak krijgen we te horen dat men door de bomen het bos niet meer ziet.
Ontwikkelingskansen door budgetten en subsidies
Laten we alle kansen in de vorm van budgetten eens op een rijtje zetten:
- IHP-reserveringen
- Budget planmatig/groot onderhoud
- Budget exploitatie (energie)
- SUVIS (subsidie verbetering ventilatievoorzieningen)
- Leefbaarheidsbudgetten
- Subsidiemodule Demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
- Duurzaamheidsbudgetten en -subsidies
- Tijdelijke stimuleringsregelingen
Wanneer al deze budgetten in tijd op elkaar en uw portefeuille afgestemd worden, is er in financiële zin vaak veel meer mogelijk.
Deze integrale benadering vergt veel kennis op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau. Echter door de verschillende belangen en de hoge werkdruk wordt er vaak niet gezamenlijk opgetrokken. Een oud Afrikaanse gezegde wat hier zeker op van toepassing is, luidt:
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”
Bent u op zoek naar een onafhankelijke sparringpartner die u bij kan staan in het samenbrengen van kansen?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.