+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Concept wonen vraagt om maatwerk in het proces

Toekomstgericht bouwen vraagt om regie

Gepubliceerd op 21/04/2025
Advies
Management
Beheer

De vraag naar betaalbare sociale huurwoningen is in Nederland urgenter dan ooit. Conceptwoningen en fabrieksmatige woningbouw bieden woningcorporaties kansen om sneller en efficiënter te bouwen. Deze innovatieve woonoplossingen bieden niet alleen een antwoord op de toenemende woningnood, maar kunnen ook bijdragen aan de haalbaarheid en betaalbaarheid van sociale woningen, mits er vroegtijdig rekening wordt gehouden met de juiste processen en samenwerking. Laride ondersteunt corporaties bij dit maatwerktraject, van initiatief tot realisatie.

Sneller bouwen met slimme woonconcepten

Fabriekswoningen en conceptwoningen zijn een reactie op de behoefte om snel nieuwe en betaalbare woningen te realiseren. In tegenstelling tot traditionele woningen worden deze woningen vaak in de fabriek geprefabriceerd en vervolgens op locatie in elkaar gezet.

NOM woningen | Helden | Energiezuinig | Duurzaam | Projectmanagement | Wonen Limburg | Laride | foto plaatsing voorzetgevel

Dit proces biedt diverse voordelen, waaronder kostenbesparing, kortere bouwtijd en minder afhankelijkheid van arbeidskrachten op locatie.

Daarmee is het voor de corporatie aan de voorkant van het proces duidelijk wat geleverd wordt en voor welke prijs. Zo worden risico’s ten aanzien van afwijkingen op het PvE of het beschikbare budget gemitigeerd.

Conceptwoningen zijn vaak modulair, wat betekent dat ze gemakkelijk aangepast kunnen worden aan de specifieke wensen van de bewoners en de locatie. Beide woonvormen zijn ideaal voor woningcorporaties die snel moeten inspelen op de groeiende vraag naar betaalbare woningen in het sociale segment.

Bijdrage aan de woningbouwopgave

Fabriekswoningen en conceptwoningen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de wooncrisis. Door het gestandaardiseerde productieproces kunnen deze woningen op grote schaal worden geproduceerd tegen lagere kosten, wat de betaalbaarheid ten goede komt. Dit biedt woningcorporaties de mogelijkheid om meer woningen te bouwen voor hetzelfde budget, waardoor ze hun woningvoorraad snel kunnen uitbreiden.

Toch is het niet alleen het product (de woning zelf) dat bepalend is voor succes. Het proces speelt een cruciale rol. Bij de ontwikkeling van ieder project moet er een specifiek proces worden doorlopen. Dat zorgt voor maatwerk, ondanks de gestandaardiseerde aard van het product.

Het belang van maatwerkproces

Bij de ontwikkeling van fabriekswoningen en conceptwoningen zijn twee aspecten van groot belang: het product en het proces. Het product is gestandaardiseerd, maar het proces blijft maatwerk. En het proces is leidend in de doorlooptijd.

De-Afhang-Horst-WonenLimburg-corporaties-conceptwoning-Laride De-Afhang-Horst-WonenLimburg-corporaties-conceptwoning-Laride

Een goed proces vraagt om zorgvuldige aandacht voor verschillende aspecten, zoals communicatie, samenwerking en stakeholdermanagement. Allereerst is heldere communicatie cruciaal. Het is essentieel om alle betrokken partijen, van gemeente tot woningcorporaties en bouwers, in een projectorganisatie te laten samenwerken. Daarnaast speelt financiële haalbaarheid een grote rol. Het opstellen van een integraal totaalbudget en het nauwkeurig bewaken van de kosten. Omgevingsdialoog en omgevingsmanagement zijn eveneens van groot belang. Dit houdt in dat de communicatie met de omgeving, zoals bewoners en lokale overheden, zorgvuldig wordt gevoerd. Het is van essentieel belang om draagvlak te creëren en ervoor te zorgen dat er geen weerstand ontstaat tegen de ontwikkeling van de woningen. Dit zorgt voor de planologische haalbaarheid. In veel gevallen zal een omgevingsplan of BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit) nodig zijn om het project door te kunnen voeren. Bovendien moeten er specifieke onderzoeken naar de locatie worden uitgevoerd. Dit betreft onder andere bodemonderzoek, verkeersstromen en de geschiktheid van de grond voor de geplande woningen. Deze onderzoeken helpen bij het bepalen van de technische haalbaarheid en het minimaliseren van risico’s.

De bouwtijd is onderdeel van de overall planning, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de voorbereidingstijd, zoals het verkrijgen van vergunningen en het uitvoeren van de benodigde onderzoeken én het interne besluitvormingsproces. Tenslotte is het belangrijk dat het interne besluitvormingsproces van de woningcorporatie synchroon gaat met de ontwikkeling van het project en voldoet aan de kaders van het investeringsstatuut.

Onze project- en ontwikkelingsmanagers brengen niet alleen de juiste ervaring mee, maar ook het netwerk en de competenties om partijen bij elkaar te brengen, keuzes te faciliteren en voortgang te borgen. Zo versterken we samen de slagkracht van de corporatie.

Overleg-Selçuk-Anton-Bram-zorg-wonen-procesmanagement-team-Laride

Laride als verbindende schakel in de samenwerking met bouwers

Laride heeft ruime ervaring in het samenwerken met bouwers van fabrieks- en conceptwoningen. Waarbij de bouwers zich richten op de ontwikkeling en productie van het product, richt Laride zich op het proces. Deze samenwerking zorgt voor een complementair team: de bouwers leveren gestandaardiseerde, hoogwaardige woningen, terwijl Laride zorgt voor de juiste procesafstemming en stakeholdermanagement. Door deze krachten te bundelen, kunnen beide partijen bijdragen aan de doelstellingen van de corporatie, namelijk het sneller realiseren van betaalbare en haalbare woningen.

Laride als verbindende schakel in de samenwerking met bouwers

Laride heeft ruime ervaring in het samenwerken met bouwers van fabrieks- en conceptwoningen. Waarbij de bouwers zich richten op de ontwikkeling en productie van het product, richt Laride zich op het proces. Deze samenwerking zorgt voor een complementair team: de bouwers leveren gestandaardiseerde, hoogwaardige woningen, terwijl Laride zorgt voor de juiste procesafstemming en stakeholdermanagement. Door deze krachten te bundelen, kunnen beide partijen bijdragen aan de doelstellingen van de corporatie, namelijk het sneller realiseren van betaalbare en haalbare woningen.

Toekomstgericht bouwen vraagt om regie

De ontwikkeling van fabriekswoningen en conceptwoningen biedt woningcorporaties de mogelijkheid om sneller en met een betaalbaar product in te spelen op de groeiende woningnood in het sociale segment. Het succes van deze woningen ligt echter niet alleen in het product zelf, maar ook in het proces dat daaromheen wordt georganiseerd. Door de juiste communicatie, samenwerking en procesmanagement kunnen deze woningen niet alleen betaalbaar en haalbaar worden, maar ook bijdragen aan een oplossing voor de wooncrisis. Met de juiste partners en ervaring kan deze innovatieve aanpak een sleutelrol spelen in de toekomst van de woningbouw.