+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

100% sociale huur nieuwbouwprojecten

slimme strategieën en efficiënt projectmanagement

Gepubliceerd op 06/03/2025
Advies
Management
Beheer

Sociale woningbouw onder druk

De vraag naar betaalbare huurwoningen stijgt, maar het realiseren van nieuwbouw staat onder zware druk. Woningcorporaties worden geconfronteerd met steeds groter wordende uitdagingen als stijgende bouwkosten, strengere regelgeving en een tekort aan bouwlocaties. Daarbovenop komen financiële beperkingen en invloed uit de omgeving. Toch is het realiseren van 100% sociale huur mogelijk, mits er slimme keuzes worden gemaakt, het proces efficiënt wordt ingericht en maatschappelijke partners en stakeholders goed samenwerken.

Jos-van-Thoor-Ontwikkelingsmanager-team-Laride

Uitdagingen voor corporaties

Corporaties krijgen met meerdere obstakels te maken bij de ontwikkeling van sociale huurwoningen:

  • Stijgende (bouw)kosten: Materiaal- en arbeidskosten blijven toenemen, terwijl strengere energie- en duurzaamheidseisen extra investeringen vragen.
  • Langdurige vergunningstrajecten: De Omgevingswet en aanvullende gemeentelijke eisen en verordeningen hebben grote invloed op de snelheid van projecten en kunnen zorgen voor vertragingen.
  • Beperkt beschikbare bouwlocaties: In binnenstedelijke gebieden is beschikbare grond beperkt en commerciële partijen kunnen vaak meer bieden dan corporaties.
  • Financiële onzekerheden: Investeringsplafonds en veranderende regelgeving bemoeilijken de haalbaarheid van nieuwe projecten.
  • Maatschappelijke weerstand: Omwonenden vrezen (parkeer)overlast en vermindering van privacy, wat kan leiden tot vertragingen of aanpassingen in het plan.

100% sociale huur: een haalbare ambitie

Ondanks deze uitdagingen blijven ambitieuze projecten, waaronder woontorens met 100% sociale huur haalbaar. Dit is mogelijk door een combinatie van strategische keuzes, professioneel projectmanagement en sterke samenwerking.

1.     Haalbare afspraken met gemeenten
In de initiatieffase wordt samen met gemeenten de haalbaarheid in kaart gebracht. Concrete afspraken over grondprijs, plankosten en risicoverdeling worden vastgelegd in samenwerkingsovereenkomsten, waarbij rekening wordt gehouden met de (sociale en maatschappelijke) positie van corporaties. Zo creëren we financieel inzicht, begrip en duidelijkheid aan de voorkant van het proces.

.
Gendertoren-corporaties-nieuwbouw-wonen-socialehuur-senioren-gebiedsontwikkeling-projectmanagement-Wooninc.-Laride

2.     Efficiënte ontwerpen en optimale plattegronden
Samen met de corporatie en architect worden de plattegronden en gebouwstructuren kritisch bekeken, waarbij wordt gestuurd op efficiënt ruimtegebruik, maakbaarheid en kosten. Dit zorgt voor haalbare en kwalitatief goede sociale huurwoningen.

3.     Stichtingskosten als stuurmiddel
Kosten en opbrengsten worden voorafgaand aan het ontwerpproces inzichtelijk gemaakt via een gedetailleerde grondexploitatie (Grex) en stichtingskostenopzet (Stiko) om daarmee sturing te kunnen geven aan het ontwerpproces. Daarnaast worden subsidiemogelijkheden inzichtelijk gemaakt.

4.    Concept- en fabriekswoningen
De inzet van concept- en fabriekswoningen wordt voor corporaties steeds interessanter. Met een korte analyse kan op basis van het programma van eisen van de corporatie een voorselectie gemaakt worden van geschikte concept- of fabriekswoningen. Deze vormen daarmee de basis voor een stedenbouwkundig plan of schetsontwerp.

5.     Actieve participatie met de buurt
Om draagvlak te creëren en weerstand vanuit omwonenden te verminderen, zetten we in op vroegtijdige betrokkenheid en transparante communicatie. Dit voorkomt vertragingen en zorgt voor een soepel verloop van het proces.

6.     Professioneel projectmanagement
Met een goed en beheersbaar plan van aanpak, duidelijke communicatie, commitment van de gemeente en zorgvuldige besluitvorming ontstaat er grip op de planning en het proces. Door proactief te sturen op basis van kennis en ervaring en inzet van het netwerk, wordt snelheid gebracht in het proces.

Laride als vaste samenwerkingspartner voor corporaties

Al 25 jaar ondersteunt Laride woningcorporaties bij complexe (binnenstedelijke) nieuwbouwprojecten. In veel gevallen als kennispartner en verbinder met gemeenten en zorginstellingen bij complexe opgaves of wijk- en gebiedsontwikkelingen. Onze kracht ligt in het verbinden van corporaties, gemeenten en zorginstellingen om samen sociale woningbouw te realiseren.

Benieuwd hoe we uw sociale huurproject haalbaar maken? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.