+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Nul op de meter (NOM)

Energieneutraal bouwen of renoveren

Advies
Management
Beheer

Een nul op de meter woning of gebouw wekt zelf net zoveel (of meer) energie op als dat er nodig is voor gebouwgebonden verbruik en huishoudelijk gebruik. Een nul op de meter woning of gebouw heeft geen gasaansluiting. Duurzame energieopwekking vindt plaats door zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Bij een nul op de meter gebouw is de energierekening slechts enkele tientjes per jaar of nagenoeg nul euro. Door aangescherpte regelgeving is vanaf 2020 elke nieuwbouw woning nul op de meter. Wij adviseren en begeleiden corporaties en ontwikkelaars bij de nieuwbouw  van nul op de meter woningen of de renovatie van bestaande woningen naar nul op de meter. Ook gemeenten helpen wij bij het verwezenlijken van hun duurzaamheidsambities bij de realisatie van energieneutrale multifunctionele accommodaties.

Hoe nul op de meter (NOM) creëren?

Om een nul op de meter woning of gebouw te creëren, zijn verschillende maatregelen nodig. Er is immers geen aardgasaansluiting voor verwarming of warm water. Nul op de meter kenmerkt zich door een zeer goede isolatie en een hoge luchtdichtheid. Tocht en kou krijgen daardoor geen kans om binnen te komen. Vaak wordt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen toegepast en zorgt een warmteterugwinningssysteem ervoor dat het verbruik nog lager wordt. Ook oudere woningen kunnen energieneutraal worden gemaakt, door vloer-, dak- en spouwmuurisolatie toe te passen en te investeren in zonnepanelen. Onze duurzaamheidsexperts adviseren u in de maatregelen die u kunt treffen om uw school, multifunctionele accommodatie of woningvoorraad nul op de meter te maken.

Waarom NOM bouwen?

Natuurlijk is er de regelgeving die eist dat er duurzamer gebouwd gaat worden. Maar het is inmiddels ook bewezen dat de keuze voor nul op de meter meer kwaliteit, gezondheid en comfort brengt. De energielasten zijn bovendien minder gevoelig voor fluctuerende prijzen voor gas en elektriciteit. Kiezen voor NOM is toekomstbestendig bouwen. Gasloos wordt de standaard. Over het algemeen zijn duurzame woningen en gebouwen meer waardevast. Investeringen in nul op de meter ingrepen kan de verkoopbaarheid of verhuurbaarheid van een pand vergroten. Nul op de meter geeft ook een goed gevoel aan de gebruikers. Zij nemen steeds vaker verantwoordelijkheid als het gaat om klimaatverbetering.

Meer weten over nul op de meter (NOM) bouwen of renoveren?

Neem contact op met onze duurzaamheidsexperts. Zij vertellen u graag wat er nodig en mogelijk is om NOM te bouwen of te renoveren.

Onze duurzaamheidsexpertise

Zowel voor nieuwbouwrenovatie als transformatie hebben wij alles in huis op het gebied van verduurzaming en duurzaamheid. Denk aan:

Laride heeft gecertificeerde BREEAM-experts in dienst die duurzaamheidsadvies geven bij de ontwikkeling en realisatie van huisvesting. Daarnaast maken we ook gebruik van de GPR-gebouw methodiek. Laride participeert al vele jaren in de Dutch Green Building Council.

Wij ondersteunen opdrachtgevers in de zorg en het onderwijs en werken voor gemeenten, corporaties, bedrijven en ontwikkelaars.

Enkele energieneutrale projecten

Nur-Holz in Weert

Weert

Realisatie nul-op-de meter woningen in Helden

Helden

Nieuw MFC Schelluinen volledig energieneutraal

Schelluinen