+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Effectief verduurzamen met zonnepanelen

lagere exploitatiekosten voor schoolgebouwen

Gepubliceerd op 13/11/2024
Advies
Management
Beheer

Verduurzamen van onderwijsgebouwen hoeft niet altijd groots en ingrijpend te zijn. Exploitatievoordeel kan al behaald worden met alleen het plaatsen zonnepanelen.

Verduurzaming van onderwijsgebouwen staat al veel langer op de agenda, maar komt nog niet overal van de grond. Het uitzoeken of het technisch en financieel wel mogelijk is, kost veel tijd en energie. Zeven jaar geleden heeft de onafhankelijke Stichting Schooldakrevolutie de taak op zich genomen om als aanjager scholen te helpen met het overstappen op zonne-energie. En met succes. De Stichting houdt de statistieken goed bij, ook van scholen waar ze niet direct bij betrokken zijn. “Inmiddels hebben 3.663 van de circa 8.000 scholen zonnepanelen”, vertelt schooldakcoach Joost Stronkhorst, “waardoor ongeveer 1 miljoen kinderen leren op zonne-energie.”

Geschikte daken en scholen vinden

“Niet alle lege schooldaken zijn geschikt voor zonnepanelen”, vervolgt Joost. “Het dak moet technisch sterk genoeg zijn en het gebouw moet minimaal nog 10-15 jaar meegaan. Want als een school op de nominatie staat voor sloop of bijna aan het einde van zijn levensduur is, dan loont de investering in zonnepanelen niet meer.” Via het netwerk van Stichting Schooldakrevolutie zijn er contacten met gemeenten en provincies, die weer ingangen hebben bij schoolbesturen. “Als het gaat om nieuwbouw en grote renovaties, worden doorgaans in samenspraak met het schoolbestuur en de gemeente zonnepanelen geplaatst om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren”, zegt Eric Blom, vastgoedadviseur bij Laride. “Maar voor het aanbrengen van zonnepanelen op bestaande bouw moet een schoolbestuur zelf inspanning en financiering regelen. Dan is het fijn om een specialist als Joost aan te haken die inhoudelijk alles van zonne-energie afweet en onderwijsinstellingen ontzorgt bij de besluitvorming, aanschaf en realisatie van zonnepanelen.”

.

Schooldakrevolutie-zonnepanelen-duurzaam-onderwijs-renovatie-onderhoud-verduurzaming

Kies bewust en goed

De behoefte aan verduurzaming komt voort uit de ambitie van een schoolbestuur of stichting. Eric: “Om inzicht te geven in welke verduurzaming per gebouw mogelijk is, maken wij een strategisch huisvestingsplan. Daarin spiegelen we ook de IHP van de gemeente. Voor gebouwen met een resterende levensduur van minimaal 10-15 jaar adviseren we een integrale aanpak of een combinatie van losse maatregelen als zonnepanelen, het aanbrengen van LED verlichting of full electric koeling. De Stichting Schooldakrevolutie helpt ons met de (rendements)berekeningen van de zonnepanelen en de aanschaf ervan.” Joost: “Naast de sterkte van het dak en de verzekeringseisen, is ook de kwaliteit van de zonnepanelen belangrijk. Ze moeten duurzaam gemaakt zijn, laag in onderhoud en economisch gezien goed renderen. Wij ontzorgen onderwijsinstellingen met het offertetraject, zodat de beste panelen tegen de meest gunstige prijs geleverd worden. De hoeveelheid opgewekte zonne-energie is genoeg voor het eigen verbruik, waardoor er minder terug geleverd hoeft te worden aan het overbelaste elektriciteitsnet.” Daarnaast zijn de regelingen en contractvoorwaarden rondom zonnepanelen de laatste tijd erg veranderlijk. Het is belangrijk om afstemming te zoeken met de netbeheerder en energieleverancier wat de mogelijkheden zijn en wat eventuele extra (teruglever)kosten zijn bij het plaatsen van panelen. De terugverdientijden zijn de laatste periode door nieuwe contractvoorwaarden opgerekt.

Schooldakrevolutie-zonnepanelen-duurzaam-onderwijs-renovatie-onderhoud-verduurzaming

Renovatiestandaard

Bij nieuwbouw geldt de verplichting dat een gebouw altijd minimaal energielabel A+ moet hebben. Voor renovatie is er de vrijwillige renovatiestandaard die aangeeft welke maatregel je nu kunt treffen om in 2050 aan het juiste energielabel te voldoen. Voor onderwijs ligt de lat op A+++. Om deze doelstelling te halen adviseert de overheid maatregelen als: LED lampen, zonnepanelen, betere isolatie en een warmtepomp. “Met maatregelen zoals LED, isolatie en zonnepanelen, behaal je met een relatief lage investering een interessante terugverdientijd”, zegt Eric.

“Bovendien stimuleert de overheid deze verduurzamingsmaatregelen met subsidies of belastingvoordelen. Vaak moet een gebouw na enkele jaren geupgrade worden. Als je dan toch het dak moet isoleren, kijk dan ook of je gelijk zonnepanelen kunt plaatsen. Houd wel rekening met eisen van de verzekering of de monumentenwet, want niet overal kunnen of mogen panelen geplaatst worden.”

Meer over de renovatiestandaard van utiliteitsgebouwen leest u op de pagina van de Rijksoverheid https://www.rvo.nl/onderwerpen/renovatiestandaard

Schooldakrevolutie-zonnepanelen-duurzaam-onderwijs-renovatie-onderhoud-verduurzaming

Samenwerking

Stichting Schooldakrevolutie is onafhankelijk specialist op het gebied van zonnepanelen op schooldaken. Laride wint graag expertise bij hen in, omdat er jaarlijks veel verandert. “Als generalist, zorgen wij voor de benodigde data en inzicht in het gebouw, Joost voor de details”, zegt Eric. “Gezamenlijk zijn wij gesprekspartner voor de gemeente en schoolbesturen met als doel verduurzaming te stimuleren en deze uiteindelijk zo economisch mogelijk te realiseren.”

Het doel van de Stichting Schooldakrevolutie was om 50% van alle geschikte schooldaken te voorzien van zonnepanelen. “Dat doel is eind 2024 gehaald”, besluit Joost. “De Stichting houdt dan op te bestaan. Maar dat betekent niet dat wij niet doorgaan met onze missie om zoveel mogelijk scholen aan te sluiten op zonne-energie. De samenwerking met Laride zetten we door onder de bedrijfsnaam Spark Projecten, zodat steeds meer schoolkinderen kunnen leren op zonne-energie.”