(040) 234 8000

Contactpersoon

Dirk Bax
Dirk Bax
Projectmanager
(040) 234 8004
Opdrachtgever

Wooninc., Eindhoven

Rol Laride

Onderzoek, Procesmanagement, Projectmanagement


Aantal m2

4.110

Ingebruikname

2010

Architect

Van Wylick Architecten, Eindhoven

Nieuwbouw Educatief Centrum De Nieuwe Hoeven in Heeze

Samen onder één dak met behoud van eigen identiteit

Nadat een brand de openbare basisschool De Trumakkers had verwoest werd in overleg met de gemeente Heeze-Leende het plan uitgewerkt om samen met de naastgelegen katholieke basisschool De Merlebos een nieuwe brede school te ontwikkelen. Naast basisonderwijs biedt het Educatieve Centrum De Nieuwe Hoeven ook onderdak aan een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een kinderdagverblijf. Met het educatieve centrum streven alle betrokken partijen naar een stimulerende en uitdagende omgeving waar kinderen hun talenten leren ontdekken, zich kunnen ontwikkelen en veilig kunnen spelen. De plek waar basisschool De Merlebos stond, is na de verhuizing ingericht als park voor de buurt.

Het gebouw heeft een heldere rechthoekige hoofdvorm voor beide scholen, waarbij het opvangprogramma als een vrijer vormgegeven "speelhart" in het midden is geplaatst. Uitgangspunt is dat de kinderen niet de hele dag in dezelfde sfeer en type ruimten doorbrengen, maar gedurende de dag verrast worden door verschillende ruimtelijke indrukken.

Duurzaamheid

Het casco van het gebouw is zo ontworpen dat er in de toekomst een veelvoud aan functies in gehuisvest kan worden. Het betoncasco wordt tevens benut om via warmteaccumulatie in zomerdagen de opwarming van het interieur tegen te gaan. De gevels zijn in duurzame, onderhoudsvrije maar toch natuurlijke materialen uitgevoerd. Een innovatieve behandeling van het toegepaste hout voorkomt de eerste 15 jaar schilderwerk in het onderhoud.

Gefaseerde aanpak voor maximaal resultaat

Laride ondersteunde partijen bij het vormgeven van het brede school concept, waarbij het behoud van de eigen identiteit hoge prioriteit had. Door duidelijke afspraken te maken met gebruikers en gemeente is het gelukt om in twee fasen een praktisch educatief centrum te realiseren, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat. Laride begeleidde ook de sloop van de ‘oude’ Merlebos en de inrichting van het park.

Genomineerd voor Scholenbouwprijs 2013

Fotografie: Fotostudio Image & Motion