Volg ons op: (040) 234 8000

Contactpersoon

Maurice van Oort
Maurice van Oort
Projectmanager
06 - 15 466 425
Opdrachtgever

Van Gogh Sites NV / Vincentre Nuenen

Rol Laride

Proces- en projectmanagement

Architect

Diederendirrix, Eindhoven

Schetsontwerp uitbreiding Vincentre Nuenen

Het schetsontwerp voor de uitbreiding van het bezoekerscentrum en museum Vincentre in Nuenen is vrijdag 19 juni 2020 gepresenteerd. Diederendirrix maakte een bijzonder ontwerp dat geïnspireerd is op de typische bouwstijl van de boerderijen in de tijd dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte. Laride verzorgt in opdracht van Vincentre het proces- en projectmanagement en begeleidt Vincentre hierbij in het totale proces van planvorming tot en met de realisatie.

Uitbreiding vanwege groei

Toeristen die een bezoek brengen aan Nuenen vanwege Vincent van Gogh, starten allemaal in het Vincentre. Het informatiecentrum heeft behoefte aan meer faciliteiten voor horeca, sanitair en bovenal tentoonstellingsruimte.

De ontwikkeling van het erfgoed in Nuenen zal een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de regio voor bewoners, ondernemers en bezoekers. De verwachting is dan ook dat na de uitbreiding het bezoekersaantal zal verdubbelen.

De uitbreiding van Museum Vincentre is mogelijk dankzij bijdragen van gemeente Nuenen, provincie Noord-Brabant, Regio Deal Brainport Eindhoven, het regionale bedrijfsleven, fondsen en particulieren. Ook Laride levert hieraan haar bijdrage door de aankoop van certificaten van Van Gogh Sites NV.

Eigentijds ontwerp

Het nieuwe ontwerp voor het informatiecentrum is gebaseerd op de oude boerderij die vroeger naast het huidige Vincentre stond, maar dan in een eigentijds jasje. Diederendirrix ontwierp een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij, waarbij de relatie tussen de kunstenaar en zijn voormalig thuis nieuw leven wordt ingeblazen.

Projectmanagement voor Brabants erfgoed

Laride ondersteunt Vincentre in het totale proces van planvorming tot realisatie. Het Vincentre maakt deel uit van het Brabantse Van Gogh erfgoed. Risicobeheersing en een hoge kwaliteit

zijn derhalve essentieel. Daarbij is een goede afstemming tussen de verschillende belanghebbenden belangrijk voor het creëren van draagvlak en de besluitvorming, waardoor het Vincentre nu gekomen is tot een schetsontwerp dat na akkoord tot uitvoering kan worden gebracht.

Planning nieuwbouw

Het schetsontwerp van de uitbreiding wordt binnen enkele weken aan het Team Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Nuenen voorgelegd. Het is de verwachting dat de bouwwerkzaamheden in 2021 starten en de nieuwbouw begin 2022 wordt opgeleverd.

Bekijk hier ook de korte film over de totstandkoming van het ontwerp.