Volg ons op: (040) 234 8000

Contactpersoon

Eduard Smets
Eduard Smets
Projectmanager
06 - 11 779 976
Opdrachtgever

Wonen Limburg

Rol Laride

Projectmanagement

Aantal m2

16 woningen: 4 hoekwoningen en 12 tussenwoningen

Projectstatus

Realisatie

Uniek in Nederland: volledig houten sociale huurwoningen van Nur-Holz

Aan de Sportstraat in de wijk Leuken in Weert worden 16 energiezuinige, zeer duurzame houten woningen gerealiseerd door Wonen Limburg. De 12 tussenwoningen zijn zelfs helemaal levensloopbestendig door de plaatsing van badkamer en slaapkamer op de begane grond.

Uniek concept: volledig van hout

Wonen Limburg is met 28 duizend woningen in beheer de grootste woningcorporatie van Limburg die met hout aan het bouwen is. Het project in Weert is een proef die, als het goed bevalt, snel opgeschaald zal worden. Laride treedt namens Wonen Limburg op als projectmanager van dit unieke duurzame project.

Het bijzondere van de Nur-Holz woningen is dat ze volledig van hout zijn. Er wordt geen lijm gebruikt, de planken worden met beukenhouten schroeven aan elkaar geschroefd en vormen als geheel een constructieve wand of vloer. De bouw van een dergelijke woning verloopt zeer vlot, omdat de voorbereiding van de bouwdelen al volledig in de fabriek gebeurt en de woning op locatie in enkele dagen gemonteerd kan worden.

Milieuvriendelijk – antwoord op de stikstofkwestie

Van alle traditionele bouwmaterialen heeft hout de laagste CO2 footprint. Als huizen van hout worden gebouwd, in plaats van beton, staal en steen, dan scheelt dat aanzienlijk aan uitstoot van stikstof, fijnstof en koolstofdioxide. De productie van hout draagt juist bij aan de CO2 reductie, omdat bomen CO2 opnemen i.p.v. produceren. Daarbij zijn woningen van Nur-Holz volledig recyclebaar, ze bestaan immers uit Nur (alleen) Holz (hout) uit het Duitse Zwarte Woud, zonder toegevoegde stoffen en zijn door de houten schroeven volledig te demonteren.

Een Nur-Holz woning heeft nog meer voordelen:

Hout heeft van nature een hoge (thermische) isolatiewaarde. Hout heeft een dempend effect op harde geluiden en geeft een hoog comfort door het grote thermisch accumulerend vermogen (jaarrond een gelijkmatige temperatuur). Door de lijmvrije constructie zijn er geen giftige dampen, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Bewust wonen

Geheel in lijn met alle duurzame ontwikkelingen worden de Nur-Holz woningen geheel gasloos en NOM (Nul Op de Meter) opgeleverd. Door de plaatsing van zonnepanelen en een WTW-installatie zijn de woningen veel minder afhankelijk van het stroomnet en fossiele brandstoffen en in staat om zelf in de benodigde energie te voorzien.

Planning

Deze week werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van de 16 Nur-Holz woningen. In het bijzijn van omwonenden, leden van de wijkraad Leuken, wethouder Wendy van Eijk, gedeputeerde Ruud Bur­let van de Provincie Limburg en bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg werd een houten paneel geplaatst, waarna de bouw officieel van start ging.

Omdat er al veel prefab gemaakt is en alleen nog in elkaar gezet moet worden, zal het bouwproces vlot verlopen. De planning is om voor zomer 2020 de houten huizen op te leveren.

v.l.n.r. Ruud Burlet - Provincie Limburg, Wim Hazeu - Wonen Limburg, Wendy van Eijk - Gemeente Weert geven het startsein voor de bouw.