Volg ons op: (040) 234 8000

Contactpersoon

Dirk Bax
Dirk Bax
Projectmanager
06 - 30 181 992
Opdrachtgever

PlatOO en gemeente Nuenen

Rol Laride

Proces- en projectmanagement

Architect

Architecten|en|en, Eindhoven

Bouw nieuwe basisschool Het Mooiste Blauw

De gemeente Nuenen en PlatOO zijn al sinds 2016 met elkaar in gesprek voor vervangende nieuwbouw voor basisschool De Mijlpaal in Nuenen. De Mijlpaal is momenteel gevestigd in Nuenen-Zuid, maar zal verhuizen naar een nieuw onderkomen in Nuenen-West.

Een bijzondere school
Nuenen-West is een nieuwe wijk in het Brabantse dorp waar de bijzondere school gebouwd gaat worden op een centrale plek aan een groene zone. De school is bijzonder vanwege het onderwijsconcept, Jenaplan, maar vooral ook vanwege het gebouw. Kinderen krijgen hier geen les in lokalen, maar in thuisruimten en op werkpleinen. Bewegen gebeurt buiten op de groene zone voor de school en bij slecht weer in “de deel”, waar ook de vieringen kunnen plaatsvinden.

Een typisch “Nuenens” ontwerp
Voor het ontwerp vormde de Opwettense Watermolen de inspiratiebron. Dit gebouw aan de rand van Nuenen is nog door Van Gogh vastgelegd in schilderijen en vormt sinds jaar en dag een vast onderdeel van het geheugen van Nuenen. Met zijn donkere houten gevels en grote kappen met dakpannen vormt de school straks net zoals de watermolen nu, het belangrijkste oriëntatiepunt in zijn omgeving.

Toekomstbestendig gebouw
Het schoolgebouw biedt ruimte aan maximaal 250 kinderen, maar in het ontwerp is al rekening gehouden met uitbreiding. Volgens prognoses is er in de nieuwbouwwijk straks behoefte aan ruimte voor zo’n vijfhonderd leerlingen.

Laride voert het proces- en projectmanagement van deze gehele ontwikkeling. De bouw wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf van Stiphout. De nieuwbouw van de school zal begin 2019 worden gestart en als eerste gebouw in het deelplangebied verrijzen. Later volgt de bouw van de woningen eromheen.