Volg ons op: (040) 234 8000

Contactpersoon

Simon van der Sanden
Simon van der Sanden
Projectmanager
06 - 22 450 980
Opdrachtgever

Wonen Limburg

Rol Laride

Projectmanagement

Aantal m2

43 woningen

Ingebruikname

2019

Projectstatus

Gereed

43 woningen in Helden getransformeerd tot energieneutrale woningen

Wonen Limburg is een vooruitstrevende woningcorporatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Bewustwording van energie heeft geresulteerd in een speciale duurzaamheidsvisie waarbij gewerkt wordt aan woonlastenbeheersing, minder CO2-uitstoot en duurzame en innovatieve manieren van renoveren van bestaande woningen.
Daarbij staan de mensen die in de huizen wonen centraal, de leefbaarheid in huis moet voor hen optimaal zijn.

Ter uitbreiding van de capaciteit bij Wonen Limburg, zijn de projectmanagers van Laride ingezet om de continuïteit van het verduurzamingstraject te borgen. Samen met de vastgoedadviseurs van Wonen Limburg begeleiden onze projectmanagers de verduurzaming van diverse bestaande en nieuwe woningen.

Metamorfose bestaande woningen naar NOM

De woningen in Helden dateren uit de jaren ’70 en voldoen derhalve niet meer aan de strenge energienormen anno nu. Uit onderzoek is gebleken dat juist deze woningen het meest kansrijk zijn voor een totale transformatie naar NOM (Nul-op-de-meter).

In samenwerking met BAM zijn de woningen compleet gerenoveerd. Een speciaal meetapparaat met 3D-techniek meet de gevels, zodat de exacte maatvoering van alle huizen wordt opgenomen. In de fabriek wordt met de verkregen maatvoering een perfect op maat gemaakte nieuwe voor- en achtergevel gemaakt, welke kant en klaar tegen de bestaande gevel geplaatst kan worden. De woning wordt als het ware in een energiezuinige huls gegoten. Dit unieke bouwproces heeft ervoor gezorgd dat in Helden 43 woningen binnen korte tijd een volledige metamorfose hebben ondergaan en daarmee volledig energieneutraal zijn opgeleverd.

Links: oude situatie. Rechts: geheel vernieuwde, duurzame woningen.

De “Stroomversnelling”

Niet alleen de woningen in Helden, alle huizen in beheer van Wonen Limburg staan op de lijst om energieneutraal te worden gemaakt. Met het oog op het milieu en een duurzame toekomst is dat proces reeds in gang gezet. Bijkomstig voordeel voor de huurder is dat de woonlasten door deze energiemaatregelingen laag blijven. De bewoners betalen een EPV-vergoeding waardoor de energielasten niet meer bedragen dan voorheen. De metamorfose naar NOM (nul-op-de-meter) resulteert in duurzamere, comfortabelere woningen welke mede door deze EPV-vergoeding worden gefinancierd.

Deze energiemaatregelen omvatten:

  • Compleet nieuw dak met hoge isolatie
  • Plaatsen van PV-panelen op het dak
  • Compleet nieuwe voorzetgevel met hoge isolatie
  • Nieuwe buitenkozijnen met triple-beglazing
  • Volledig gasloos
  • Warmtepomp
  • Ventilatie op basis van WTW

Deze nieuwe generatie woningen gebruiken geen gas meer en voorzien zelf in hun energiebehoeften. Dat is een absolute win-win-situatie: minder CO2 uitstoot en veel hoger comfort voor de huurders. Dit grootse project van Wonen Limburg met metamorfose van bestaande bouw naar duurzame woningen valt onder de afspraken zoals gemaakt in “De Stroomversnelling”.

Naast de transformatie van de woning zelf, zijn er ook afspraken met diverse partijen om het onderhoud van de woning op te volgen en de bewoners te ontzorgen. Hiermee wordt tevens gemonitord hoe energiezuinig de woningen in de toekomst blijven en kan er waar nodig bijgesteld worden.